Flessenpost Flessenpost
19 november 2021


 


Flessenpost 3.0     De laatste impressies van een bijzonder weekend.

De dagen vliegen voorbij. Na twee ‘boesterige’ dagen, mogen we ook de zon ervaren en is het heerlijk om van de ene plek naar de andere workshop te fietsen: zon op je toet – wind door je haren.
Persoonlijke impressies: 
 
 • Meegenomen worden in de muzikale improvisatie van orgel en piano: zomaar een zeer alternatieve vertolking van het Wilhelmus: fascinerend – nieuw-herkenbaar, maar ook psalmen; mooi om het muzikale hart van de speler te ervaren.
 • Terschelling, een weekend vol inspiratie, maar ook voor bezinning en genieten van de natuur. De vlaggen bij de kerk. Prachtig hoe we daar met zoveel mensen naartoe gingen! Theater in de kerk over de wijn op de bruiloft in Kana. Zo mooi  uitgebeeld. Een avond waar we elkaar ontmoeten in de Vesta. De regenboogvlag in de kerk. Een weekend op een prachtig eiland , genieten van de rust op mooie plekjes. Even alleen en alle indrukken binnen laten komen. Bijzondere ontmoetingen en ervaringen. Een weekend vol inspiratie en ik kijk er met een warm gevoel op terug. 
 • Fantastisch om zo veel medegelovigen te ontmoeten. Het was een prachtig evenement met professionele inbreng. Het waaide hard op Terschelling en Gods Geest waaide door de harten van mensen!

 
 • Ik ben vooral geïnspireerd door een verhalenvertelster die vertelde over hoe mensen in elkaar zitten; door ‘PKN, de musical’ van Kees Posthumus, waarin we meekregen onszelf niet zo serieus te nemen; en door de geweldig creatieve viering op zondagochtend. Die laatste bruist nog na.
 • Gezellig,voor alles van start ging, elkaar treffen bij een kop koffie & brownie en onderwijl met elkaar delen: wat zal het worden: 'ik ben benieuwd'  horen we.
 • Producten uit de natuur verzamelen  en er aan de hand van een Bijbelgedeelte over ‘God kent mij’ in klei mee aan de slag gaan. 
 • Bewustwording van Nederlanders als ‘verweesden’- verloren zonen en dochters - in de huidige tijd. Een lezing door G.J. Segers, daarbij ruimte & tijd & openheid  om met hem in gesprek te gaan. 
 • Het Inspiratieconcert was een leuk concert. 2 koren die allerlei muziekstijlen lieten horen, soms werd er meegezongen, maar het was vooral een concert om te laten horen welke mogelijkheden je hebt met koren. Liederen en muziekstijlen zoals Taizé, Händel, Michael Jackson, Psalmen, etc. De koren uit Rotterdam verzorgden de rest van het weekend ook veel muziek. 

 • Lichtjesnacht:  
  'In een inspirerende omgeving met kaarslicht, kunst en uitdaging. Voor ontspanning, gebed, creatief bezig zijn, video kijken, een brief schrijven en een uitdaging meenemen voor je dagelijkse leven'.
  De foto met uitleg deed vermoeden dat we in de nacht bij een plek buiten waren met allerlei lichtjes / kaarsjes met muziek op de achtergrond. ECHTER….buiten was het niet, een inspirerende omgeving vond ik het ook niet. Het was in de kerk, weinig licht waardoor de ‘nacht’ werd geprobeerd na te maken, muziek was er ook. Er stond een doek, een soort deur, waar je doorheen ging. Hier kon je wel omheen kijken als je op de voorste rij zat. Op de grond stonden kaarsjes die je aan kon steken. Een gebed opschrijven, bij het kaarsje neerleggen en je ging weer terug naar je plaats. Als je klaar was dan kon je de kerk weer verlaten. Dit deden veel mensen direct na het kaarsje aangestoken te hebben.
 • De overtocht koppelt je los van het vaste land.... je omgeeft je in een andere beleving - met zoveel mogelijkheden - eyeopeners - stof tot nadenken. 
 • En alleen al voor de afsluitende zondagse theaterkerkdienst ga ik erheen - veel creatieve invalshoeken - met voorganger Mathilde de Graaf - 😊  - in Kerkgebouw ET10  het eerste wonder van Jezus op ‘de bruiloft te Kana letterlijk uitgebeeld….  Dan heb je geen woorden meer nodig 😉
 
Zo gaan we vol van indrukken weer over het water, terug naar onze eigen dierbare plekken….indrukken delend….ideeën aanreikend….uitziend naar 2023!

Hebben wij u enthousiast gemaakt?  Wellicht steekt u over twee jaar dan ook mee over!

Een hartelijke groet van de 'overstekers'  
 
12 november 2021
 
Flessenpost 2.0

De kerken van Terschelling nodigen ons – kerkgangers van het vaste land – uit om deel te nemen in vele belevingen van geloof. Door de coronamaatregelen is de opening verdeeld over twee kerkgebouwen: Westerkerk in West & ET10 in Midsland. Dan zwermen we uit over het eiland…zoeken onze verblijflocaties op ….en gaan op weg naar de eerste ontmoetingen. Stormkracht en regen trotserend, kruisen we onderweg (met of zonder E-bike,) andere geloofsgenoten vanuit Veenendaal. ZuidWest Petrakerk is ook present…we komen elkaar regelmatig tegen! Waarin laten we ons dan onderdompelen? Een van de 'overstekers' van De Open Hof omschrijft het zo:
 
Drie dagen voorstellingen, wandelingen, uitvoeringen, workshops, lezingen, vieringen en meditaties. Dat is het tweejaarlijkse Inspiratiefestival dat van 22 t/m 24 oktober plaatsvond op verschillende locaties verspreid over het prachtige Terschelling. Het is een groots evenement dat vooral bedoeld is om de vele vrijwilligers, (en professionals) die actief zijn in de kerken, verspreid over het land, de gelegenheid te geven om elkaar te ontmoeten, om nieuwe ideeën op te doen en om de accu op te laden. Bovenal gaat het erom, om geïnspireerd te worden door Gods Geest. Samen met nog zo’n 770 andere bezoekers hebben we enorm genoten van dit festival. Het aanbod was zo groot dat je vooraf moest kiezen wat je wilde bijwonen. En er was genoeg te kiezen, voor elk wat wils. Als we terugkijken werd de belofte meer dan waar gemaakt. Wat was het informatief, ontroerend, inspirerend en gezellig! Alleen al het feit dat we met zoveel gelovigen samenkwamen was erg indrukwekkend. Als je aankwam bij de locatie voor de activiteit van jouw keuze, dan was het een verrassing welke bekende je tegenkwam. De kans hierop was groot, want Veenendaal was goed vertegenwoordigd.

Het is verrijkend als je je ‘zondagse’ kerkgangers in een heel andere setting ontmoet, je op een heel andere manier met elkaar in gesprek komt…. de natuur van Terschelling alleen al biedt je “vergezichten”.

De “overstekers” uit De Open Hof


 
5 november 2021

Flessenpost 1.0

“Drie korte stoten op de scheepshoorn. De Doekselijn “de MS.Willem Barentsz” gooit de trossen los, aan de trilling merken we: we zijn op weg. De heenreis op zich wordt voor enkele deelnemers al een pelgrimage: springtij – hoogwater – windkracht 8 en wolkenflarden met regen. We zijn op weg naar Terschelling, waar we als deelnemer ons onderdompelen in Inspirerende activiteiten. Niet zo maar een inspiratie, maar voor- met – in ons geloof!”

Een beginnetje van enkele verhalen, die we graag willen delen met u als lezer. Ons Inspiratie Festival op Terschelling 😊. Vanuit DOH hebben we met 7 personen de oversteek gemaakt naar het eiland om deel te nemen aan dit inspirerende festival. Ook ZuidWest was, met een grote groep, aanwezig.

Hierbij een paar sfeerfoto’s…..hopelijk maakt het u nieuwsgierig.

“Overstekers DOH”: Dirma&Rob&Noa - Marjan – Ada – Marjolein&Marjan.

terug