40 dagen project 40 dagen project
Ieder jaar wordt een project gekozen waarvoor tijdens de 40-dagentijd voorafgaande aan Pasen geld wordt ingezameld. In 2020 is de opbrengst bestemd voor gezinsondersteuning en kinderproject in het noorden van Ghana. Ons eigen gemeentelid Bianca Monty - van den Berg is hier nauw bij betrokken. Ze werkt hierbij samen met Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven.

Even voorstellen
Ik, Bianca Monty - van den Berg, ben gemeentelid van de Open Hof, tevens werkzaam bij de Politie Midden Nederland.  Ik ben getrouwd met Givens en woon in Ede. Ik ben contactpersoon van genoemde stichting, in Bolgatanga (Ghana) en daar worden 22 gezinnen maandelijks ondersteund. In 2009 ben ik voor het eerst in een kindertehuis in Bolgatanga gaan werken, in samenwerking met Gerdy Osei- van Noort (Alafya Foundation Ghana).

Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven
In Ghana kwam ik in aanraking met veel kinderen en gezinnen die het moeilijk hadden door onder andere ziekte en armoede. Daarom heb ik  mij aangemeld als contactpersoon van de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven. Deze stichting is een kleine organisatie die bestaan uit mensen die vrijwillig het werk doen, inclusief mijzelf. Als ik naar Ghana ga betaal ik dan ook mijn eigen vliegticket en visum. Ik werk alleen met een vertaler en contactpersonen, die dit ook op vrijwillige basis doen. Alle giften en ondersteuning gaan naar de armen, er blijft niets aan de strijkstok hangen.  Ook de Alafya Foundation speelt een rol in de samenwerking.

Hoe ziet de gezinsondersteuning eruit?
De financiële ondersteuning voor een gezin is gemiddeld 20 euro per maand. Van deze 20 euro wordt voedsel gekocht, de ziektekostenverzekering betaald en een aantal schoolbenodigdheden gekocht.  Als een gezin in aanmerking wil komen voor financiële ondersteuning, wordt ter plekke uitgezocht of de hulpvraag terecht is. Als dat het geval is, gaat de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven op zoek naar een sponsor voor het betreffende gezin. De families worden regelmatig bezocht om te kijken hoe het gaat en of de hulp nog nodig is. Ook is er waar mogelijk telefonisch contact met de families. De sponsor krijgt jaarlijks van mij een schriftelijke update hoe het gaat met het gezin, inclusief een nieuwe foto. Naast gezinnen worden apart ook nog een aantal kinderen ondersteund. Op dit moment worden er geen nieuwe gezinnen/kinderen aangenomen.

Deze 20 euro dekken meestal niet alle kosten. Vaak zijn er meerdere kinderen in een gezin waardoor niet alle benodigde schoolspullen kunnen worden gekocht. Daarnaast kosten beroepsgerichte praktijkopleidingen om bijvoorbeeld timmerman, kapster of naaister te worden ook veel geld. Deze extra kosten kunnen alleen betaald worden met aanvullende gidsen.

Los hiervan kijgen we soms ook te maken met acute noodhulp. Bijvoorbeeld een kind dat ernstig ondervoedt is en hulp nodig heeft. Of een persoon die met spoed een operatie nodig heeft om te overleven, maar geen ziektekostenverzekering heeft. Zo hebben we de behandelingen van een meisje met kanker betaald. Ze is inmiddels genezen.

Zomaar twee voorbeelden:
Deze jongen kwam zwaar ondervoed ondervoed in het kindertehuis aan. Hij wordt ondersteund door één van onze gemeenteleden en is inmiddels goed opgeknapt.
 
Dit is moeder Atogra Akarebuge met haar zoon Adoko. Zij heeft een olifantenbeen. Dit is niet behandelbaar. Door deze ziekte werd zij niet geaccepteerd door de maatschappij en leefde met haar zoon op straat. Door de ondersteuning heeft zij nu onderdak, eten en gaat haar zoon naar school.

Waar is de opbrengst van het 40-dagen project voor bestemd?
De totale opbrengst is bestemd voor aanvullende giften (bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding of het extra schoolbenodigdheden) en acute noodhulp.

oor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bianca Monty - van den Berg
Tel:  06-55686754
E-mail:

 
terug