40-dagenproject 2020 40-dagenproject 2020
Graag maken we de eindstand bekend  van de opbrengst voor het 40-dagen project

Wij kunnen u informeren dat het  eindbedrag van het 40-dagen project €7.354,32 is. We hebben de cheque overhandigd aan Bianca als vertegenwoordigster van de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie.

Zie bijgaande foto. Ondanks de geannuleerde activiteiten is dit uiteindelijk toch een enorm bedrag waarvoor we dankbaar zijn. Dit bedrag is exclusief het eerder vermelde legaat.

Wij willen, namens de gezinnen in Ghana, alle gemeenteleden en vrijwilligers nogmaals hartelijk bedanken.

Hartelijke groet namens de commissie,

Welmoed, Bianca, Tjitske en ScottIeder jaar wordt een project gekozen waarvoor tijdens de 40-dagentijd voorafgaande aan Pasen geld wordt ingezameld. In 2020 is de opbrengst bestemd voor gezinsondersteuning en kinderproject in het noorden van Ghana. Ons eigen gemeentelid Bianca Monty - van den Berg is hier nauw bij betrokken. Ze werkt hierbij samen met Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven.

Even voorstellen
Ik, Bianca Monty - van den Berg, ben gemeentelid van de Open Hof, tevens werkzaam bij de Politie Midden Nederland.  Ik ben getrouwd met Givens en woon in Ede. Ik ben contactpersoon van genoemde stichting, in Bolgatanga (Ghana) en daar worden 22 gezinnen maandelijks ondersteund. In 2009 ben ik voor het eerst in een kindertehuis in Bolgatanga gaan werken, in samenwerking met Gerdy Osei- van Noort (Alafya Foundation Ghana).

Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven
In Ghana kwam ik in aanraking met veel kinderen en gezinnen die het moeilijk hadden door onder andere ziekte en armoede. Daarom heb ik  mij aangemeld als contactpersoon van de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven. Deze stichting is een kleine organisatie die bestaan uit mensen die vrijwillig het werk doen, inclusief mijzelf. Als ik naar Ghana ga betaal ik dan ook mijn eigen vliegticket en visum. Ik werk alleen met een vertaler en contactpersonen, die dit ook op vrijwillige basis doen. Alle giften en ondersteuning gaan naar de armen, er blijft niets aan de strijkstok hangen.  Ook de Alafya Foundation speelt een rol in de samenwerking.

Hoe ziet de gezinsondersteuning eruit?
De financiële ondersteuning voor een gezin is gemiddeld 20 euro per maand. Van deze 20 euro wordt voedsel gekocht, de ziektekostenverzekering betaald en een aantal schoolbenodigdheden gekocht.  Als een gezin in aanmerking wil komen voor financiële ondersteuning, wordt ter plekke uitgezocht of de hulpvraag terecht is. Als dat het geval is, gaat de Stichting Salvatoriaanse Gezinsadoptie Eindhoven op zoek naar een sponsor voor het betreffende gezin. De families worden regelmatig bezocht om te kijken hoe het gaat en of de hulp nog nodig is. Ook is er waar mogelijk telefonisch contact met de families. De sponsor krijgt jaarlijks van mij een schriftelijke update hoe het gaat met het gezin, inclusief een nieuwe foto. Naast gezinnen worden apart ook nog een aantal kinderen ondersteund. Op dit moment worden er geen nieuwe gezinnen/kinderen aangenomen.

Deze 20 euro dekken meestal niet alle kosten. Vaak zijn er meerdere kinderen in een gezin waardoor niet alle benodigde schoolspullen kunnen worden gekocht. Daarnaast kosten beroepsgerichte praktijkopleidingen om bijvoorbeeld timmerman, kapster of naaister te worden ook veel geld. Deze extra kosten kunnen alleen betaald worden met aanvullende gidsen.

Los hiervan kijgen we soms ook te maken met acute noodhulp. Bijvoorbeeld een kind dat ernstig ondervoedt is en hulp nodig heeft. Of een persoon die met spoed een operatie nodig heeft om te overleven, maar geen ziektekostenverzekering heeft. Zo hebben we de behandelingen van een meisje met kanker betaald. Ze is inmiddels genezen.

Zomaar twee voorbeelden:
Deze jongen kwam zwaar ondervoed ondervoed in het kindertehuis aan. Hij wordt ondersteund door één van onze gemeenteleden en is inmiddels goed opgeknapt.
 
Dit is moeder Atogra Akarebuge met haar zoon Adoko. Zij heeft een olifantenbeen. Dit is niet behandelbaar. Door deze ziekte werd zij niet geaccepteerd door de maatschappij en leefde met haar zoon op straat. Door de ondersteuning heeft zij nu onderdak, eten en gaat haar zoon naar school.

Waar is de opbrengst van het 40-dagen project voor bestemd?
De totale opbrengst is bestemd voor aanvullende giften (bijvoorbeeld voor het volgen van een opleiding of het extra schoolbenodigdheden) en acute noodhulp.

Overzicht activiteiten en acties
Gedurende de 40-dagentijd worden verschillende acties en activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen. In onderstaand overzicht treft een opsomming aan van alle activiteiten. Per activiteit is aangegeven waar en wanneer het is, wat de kosten zijn en wie de contactpersoon is. Uiteraard mag u ook meer betalen dan is aangegeven. U wordt gevraagd om de kosten contact te voldoen of vooraf over te maken naar de bankrekening van de diakonie (IBAN NL14RABO0395138906 t.n.v. diconie Protestantse Gemeente Veenendaal) onder vermelding van: Activiteiten 40-dagenproject 2020 St. Salvatoriaanse Gezinsadoptie.
 
Informatie avond over st. Salvatoriaanse Gezinsadoptie
Bianca vertelt en legt uit wat de stichting allemaal doet. Uioteraard ontvangen we u met een kopje koffie of thee.
Wanneer Dinsdag 25 februari / 19:30 - 20:30 uur
Waar Wijkkerk De Open Hof
Kosten Net van toepassing
Contactpersoon  
 
Verkoop paaseitjes na de dienst
U vindt het verkooppunt van de eitjes in de centrale hal
Wanneer Iedere zondag tijdens de 40-dagentijd (1 maart t/m 5 april)
Waar Wijkkerk De Open Hof
Kosten € 2,50 per zakje / € 5,00 voor drie zakjes
Contactpersoon  
 
Stilte wandeling *
Onder leiding van John Boogaard make we een wandeling in de bossen ten noorden van Ede.Een wandeling waarbij in principe niet wordt gesproken. Een heerlijke manier om actief tot ontspanning te komen.
NB. Mocht u mensen mee kunnen nemen in uw auto of wanneer u zelf geen beschikking heeft over een auto, dan kunt u dat aangeven bij uw aanmelding.
Wanneer Zaterdag 7 maart / 08:30 uur verzamelen / 09:00 start wandeling
Waar Verzamelen op parkeerplaats Ronde Erf (bij de kapper)
Kosten € 5,00 p.p.
Contactpersoon  
 
Verfworkshop
Onder leiding van Joke Pater wordt een Paastafereel geschilderd. Je hoeft geen ervaring te hebben. Per workshop is plaats voor maximaal tien personen (vol=vol).
Wanneer Workshop 1) Dinsdag 10 maart / 19:00 - 21:30 uur
Workshop 2) Donderdag 19 maart / 19:00 - 21:30 uur
Workshop 3) Zaterdag 21 maart / 10:00 - 12:30 u
Waar Wijkkerk De Open Hof
Kosten € 8,50 p.p. 
Contactpersoon  
 
High tea
Gezellig in de huiskamer van Job en Woutje van Hardeveld genieten van lekkere thee met daarbij hartige en zoete hapjes. Er is plek voor vijftien personen (vol=vol)
Wanneer Zaterdag 14 maart / 14:30 - 16:30 uur
Waar Willem Barentszstraat 58
Kosten € 9,50 p.p.
Contactpersoon  
 
Voorjaarsmarkt
Een gezellige voorjaarsmarkt op het plein voor de wijkkerk De Open Hof. Er worden verse eieren, violen en paasbroden verkocht. Ook kunt genieten van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Voor dat lekkers kunt u opgeven of een taart, cake of cupcakes wilt bakken. Bij voldoende aanbod zullen die ook verkocht worden.
Wanneer Zaterdag 21 maart / 10:00 - 12:30 uur 
Waar Plein voor wijkkerk De Open Hof
Kosten Violen
Verse Eieren
Luxe paasbrood
€ 4,50 voor een tray met tien stuks
€ 2,50 doos met tien eieren / € 6,00 tray met 30 eieren
€ 7,50 voor ca 600 gr puur genieten van bakkerij 's Haverveld
Contactpersoon  
 
Pubquiz
Een pubquiz in de kerk. In teamverband vragen beantwoorden over uiteenlopende onderwerpen. Een gezellige avond voor jong en oud. Kom alleen of met familie, vrienden, buren, collega's, sportmaatjes, et cetera. Als je je als team (maximaal zes personen) opgeeft, vermeld dan ook de naam van jullie team. Als je een sponsor voor je team hebt, dan zorgen we er voor dat deze tijdens de avond voldoende publiciteit krijgt. 
Wanneer Zaterdag 28 maart / inloop met koffie of thee vanaf 19:00 uur / start 19:30 uur
Waar Wijkkerk De Open Hof
Kosten € 5,00 p.p. of team met sponsor € 50,00
Contactpersoon  
 
Natuurwandeling *
Onder leiding van Foppe Dupuis maken we een wandeling vanaf Oud Reemst (Planken Wambuis). Een wandeling waarbij we hopen te mogen genieten van prachtige flora en fauna. Heerlijk om op actieve manier te ontspannen.
NB. Mocht u mensen mee kunnen nemen in uw auto of wanneer u zelf geen beschikking heeft over een auto, dan kunt u dat aangeven bij uw aanmelding.
Wanneer Zaterdag 28 maart / 08:30 uur verzamelen / 09:00 start wandeling (ca. 1,5 uur)
Waar Verzamelen op parkeerplaats Ronde Erf (bij de kapper)
Kosten € 5,00 p.p.
Contactpersoon  
 
Toertocht (75km) - circa drie uur (gemiddeld 25 km/uur) *
Weet u welke sportieve gemeenteleden regelmatig de racefiets uit de schuur pakken? Heeft u ook zin in een mooie voorjaarstocht door ons fantastische landschap? Geef u dan vooral op!
Wanneer Zaterdag 4 april / 09:00 - 12:30 uur 
Waar Start- en eindpunt bij wijkkerk De Open Hof
Kosten € 5,00 p.p.
Contactpersoon  
 
Brunch Palmpasen
Met elkaar na de kerkdienst genieten van een lekker brunch
Wanneer Zondag 4 april / circa 11:15 - 12:30 uur
Waar Wijkkerk De Open Hof
Kosten € 6,50 p.p. (kinderen tot tien jaar € 5,00 p.p.)
Contactpersoon  

* Activiteiten waarbij het weervan invloed is, zullen bij slecht weer worden geannumeerd of verplaatst. Vermeld daarom dudielijk uw telefoonnummer en/of e-mailadres bij uw aanmedling zodat wij u daarop kunnen informeren. 
terug